Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben
A matematika érdekes

Bolyai János "temesvári levelének" 200. évfordulójára

APP&X pályázat díjkiosztó ünnepsége

Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok vívó, dr. Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, és neves matematikusok részvételével zárta le a Bolyai János Matematikai Társulat APP&X pályázatát a Vasarely múzeumban megrendezett díjkiosztó ünnepségen.

 

Találkozás a Végtelennel

A 2023-as Bolyai Emlékév lezárásaként megosztjuk Pataki Éva "Találkozás a Végtelennel: Bolyai János" című filmjét. A film 2003-ban elnyerte a Budapest Magyar Filmszemle Ismeretterjesztő kategória díját. A film elérhető a Társulat Youtube csatornáján.

Bolyai János korszakalkotó felfedezése két évszázad tükrében

A Magyar Tudományünnep 2023. november 3-i szegedi nyitóünnepségének tudományos előadását idén Pálfy Péter Pál, az MTA rendes tagja, Társulatunk elnöke tartotta. Hogyan jutott el a temesvári erődben szolgáló 21 éves katonatiszt zseniális felismerése az évtizedeken át tartó homályból – már jóval szerzőjének halála után – a tudományos világ rivaldafényébe? Mi a matematikai, fizikai és filozófiai jelentősége Bolyai geometriájának? Joggal mondhatta-e Szentágothai János, hogy „a magyar nép géniusza – a tudomány területén – a legmagasabb fokon Bolyai Jánosban öltött testet”? Ezekre a kérdésekre válaszolt elnökünk az évforduló alkalmából.

Bolyai 200 fesztivál

November 3. és 5. között Temesváron tartottak tudományos művészeti fesztivált Bolyai János híres 1823-as levelének megírása alkalmából.

Bolyai 200 kiállítás 

A Bolyai János Matematikai Társulat a "temesvári levél" 200. évfordulójára egy kis kiállítást állított össze, amely bemutatja Bolyai János személyét, munkáját és hatását. Az évfordulóra emlékezve az UNESCO 2023-at Bolyai emlékévnek nyilvánította. Tovább...

Bolyai János munkájának hatása a háromdimenziós terek elméletére

A hiperbolikus geometria felfedezésével Bolyai  nemcsak a párhuzamosok problémáját oldotta meg, de megadta a két- és háromdimenziós esetben a „tipikus”, legtöbbször előforduló geometria konstrukcióját is. A 200 éves folyamaton Stipsicz András vezeti végig az olvasót.

Álmok álmodói - Bolyai János

A Bolyai János születésének 220. évfordulója alkalmából készült kisfilmet Álmok álmodói - Bolyai János címmel vetítették 2022. december 15-én az MTV Duna csatornán.

Bolyai János, a modern fizika előfutára:

  

Szeretettel üdvözöljük PRIMA PRIMISSIMA díjas Társulatunk honlapján! 

A siker a Társulat 130 éve során a magyar matematikáért igen sokat tett, minden tagjának és munkatársának elismerése. Bemutató kisfilm a Társulatról. Az eseményről az Érintőben is olvashatunk.

 

Matematika­tanulás

Válogatás az Érintő első 7 évéből

Ebben a könyvben az Érintő – Elektronikus Matematikai Lapok első 7 évének terméséből válogattunk össze egy csokorra valót. A kötet 14 cikke a teljesség igénye nélkül jól jellemezte a folyóiratot az elmúlt években, és bemutatja, hogy merre szeretne tartani a jövőben. Tovább...

Rátz Tanár Úr Életműdíj 2023

December 11-én átadták a 2023. évi Rátz Tanár Úr Életműdíjakat az MTA Nagytermében. Tovább...

Katz Sándor Prima Primissima díjas

Idén is tíz kategóriában adták át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek a Müpában megtartott gálaesten 2023. december 1-jén. Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Katz Sándor középiskolai matematika-fizika szakos tanár vehette át az elismerést. Gratulálunk! (A bemutatkozó kisfilmben 2. perctől látható Katz Sándor.

Aktuális álláslehetőségek

Pályázatok

     EFOP-3.4.4-16-2017-0023 projekt

     Nemzeti Tehetség Program

A matematika érettségi követelményeinek változása 2024-től – IV. rész

A negyedik részben a geometria témakörének változásait mutatja be Csapodi Csaba az Érintő decemberi számában. Tovább…

Nyolcadik osztályból a kilencedikbe

2024. januárjában a középiskolai felvételiken már azok a diákok fognak részt venni, akik az elmúlt 4 évben az új NAT szerint tanultak, az új kerettantervek szerint írt tankönyveket használták. Tanároknak és szülőknek is sok fejtörést okoz, hogy milyen változást hozhat ez a tény a központi felvételi feladatsorokban. Horváth Eszter az írással szeretné áttekinteni az elmúlt évek felvételi feladatsorainak szerkezetét. Tovább…

 

Felsőoktatás - Kutatás

Neumann-emlékülések Budapesten és New Yorkban

2023-ban ünnepelte a világ Neumann János születésének 120-adik évfordulóját, ennek apropóján írt cikket az Érintőbe Molnár Lajos (SZTE) és Stipsicz András (Rényi Intézet).

Hogyan lett egy Héttusa-feladatból Schweitzer-probléma? 

A Héttusa verseny még nagyon fiatal: fél éve indult, és egyelőre csak reméljük, hogy legalább olyan hosszú életű lesz, mint a patinás és az egész világon ismert és méltán elismert Schweitzer-verseny. Ez utóbbi 1949 óta kifejezetten a legkiválóbb egyetemi hallgatók versenye. Ezért is különleges, hogy az idei verseny egyik feladata, amelyet Makay Géza, az SZTE Bolyai Intézetének docense javasolt, a júniusi Érintőben megjelent Héttusa egyik feladatából nőtt ki. Tovább…

A világ legnagyobb matematikai konferenciája: ICIAM 2023 Tokióban

A matematikai konferenciák jellemzően kicsik, legalábbis mondjuk a hatalmas orvosi kongresszusokhoz képest. Van azonban néhány egészen nagy, ahol ezres nagyságrendű a résztvevők száma. Ezek közül is a legnagyobb az ICIAM, amire tavaly Tokióban mintegy ötezer matematikus gyűlt össze. Röst Gergely beszámolója az Érintőben. Tovább…

 

 

 

 

Eseménynaptár
Hírek, cikkek
Rendezvények

 A 63. Rátz László Vándorgyűlést 2024. július 9. és 12. között tartjuk Békéscsabán, társrendezőnk a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Kara.

A 2024. évi, 18. MEMO szervezési jogát Magyarország nyerte el. A verseny helyszínét a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete biztosítja, a várható időpont 2024. augusztus 24 - 30. A verseny szervezését a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja. 

 

 

Ebben a könyvben az Érintő – Elektronikus Matematikai Lapok első 7 évének terméséből válogattunk össze egy csokorra valót. A kötet 14 cikke a teljesség igénye nélkül jól jellemezte a folyóiratot az elmúlt években, és bemutatja, hogy merre szeretne tartani a jövőben. Tovább...

Érintő és 38. hírlevél

Megjelent:

- elektronikus folyóiratunk, az ÉRINTŐ decemberi száma és

- 38., januári HÍRLEVELÜNK

Kellemes böngészést!

 

További aktuális hírek

Korábbi hírek

Cikkek